„Pokud zařadíte do svého jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI), nesníte toho tolik a snadněji zhubnete.“
Určitě to každý z nás někde a někdy slyšel… Ale co s tím?
Malá, zjednodušená lekce biologie:
GI potravin je jejich schopnost ovlivnit glykémii – naši hladinu krevního cukru. Potraviny s nižším GI tak nezatěžují náš organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, která do budoucna může značně přispět vzniku diabetu mellitu II.typu (tzv. stařecká cukrovka a s ní spojené riziko vzniku celého řetězce nemocí).
Pro náš metabolismus, při hubnutí, je důležité snížit příjem potravin (sacharidů) s nadměrným GI ve prospěch potravin s nižším GI (bílkovin nebo sacharidů). Dokonce je vhodnější dát si pozor na sacharidy, než hlídat obsah tuků potravin.
Proč se doporučuje jíst potraviny s nízkým a středním GI?
Většinou jsou to potraviny s vyšším podílem vlákniny a v žaludku vydrží déle, navozují pocit sytosti na delší dobu. Pravidelným příjmem kvalitních potravin si pak postupně „vystačíme“ se stravováním 3 porcí denně! Bez zbytečného příjmu nadbytečných kalorií celodenním pojídáním „malých porcí“.
Jak rozdělujeme potraviny podle GI:
(referenční hodnotou je glukóza, GI = 100)