Hubnutí a glykemický index

„Pokud zařadíte do svého jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI), nesníte toho tolik a snadněji zhubnete.“

Určitě to každý z nás někde a někdy slyšel… Ale co s tím?

Malá, zjednodušená lekce biologie:

GI potravin je jejich schopnost ovlivnit glykémii – naši hladinu krevního cukru. Potraviny s nižším GI tak nezatěžují náš organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, která do budoucna může značně přispět vzniku diabetu mellitu II.typu (tzv. stařecká cukrovka a s ní spojené riziko vzniku celého řetězce nemocí).

Pro náš metabolismus, při hubnutí, je důležité snížit příjem potravin (sacharidů) s nadměrným GI ve prospěch potravin s nižším GI (bílkovin nebo sacharidů). Dokonce je vhodnější dát si pozor na sacharidy, než hlídat obsah tuků potravin.

Proč se doporučuje jíst potraviny s nízkým a středním GI?

Většinou jsou to potraviny s vyšším podílem vlákniny a v žaludku vydrží déle, navozují pocit sytosti na delší dobu. Pravidelným příjmem kvalitních potravin si pak postupně „vystačíme“ se stravováním 3 porcí denně! Bez zbytečného příjmu nadbytečných kalorií celodenním pojídáním „malých porcí“.

Jak rozdělujeme potraviny podle GI:

(referenční hodnotou je glukóza, GI = 100)

  • Potraviny s nízkým GI ‹ 55  zvedají hladinu krevního cukru po jídle velmi pomalu, tvoří základ stravy při hubnutí.
    Např. většina ovoce a zeleniny, ořechy, žitný chléb, čočka, fazole, cizrna, hrách, bulgur, rýže natural, rýže basmati, celozrnná mouka, celozrnné těstoviny (základ potravin pro Metabolic balance)
  • Potraviny se středním GI 56 – 69  zvedají hladinu krevního cukru po jídle středně rychle.
    Např. velmi sladké ovoce, rýže bílá dlouhozrnná, kuskus, jáhly, pohanka, celozrnný chléb, pečivo
  • Potraviny s vysokým GI  › 70  zvedají hladinu cukru po jídle velmi rychle.
    Např. semonilové těstoviny, rýže jasmínová, kulatozrnná, rýže parboiled, polenta, brambory vařené, med, bílý chléb, chipsy, pivo
Takže:
Výběrem potravin s nižším glykemickým indexem se nám povede zahnat hlad na delší dobu.
Nesníme toho tolik.
Tyhle potraviny většinou obsahují také vyšší podíl vlákniny, kvalitní bílkovinu, a dostatek mikroživin. Tělo si pak zákonitě žádá více tekutin, snadněji se nám dodržuje pitný režim.
Potraviny s vyšším GI je pak vhodné kombinovat s potravinami, které obsahují přirozené tuky (kvalitní oleje, maso, sýr a pod), čímž se „brzdí“ rychlost trávení, GI se pak celkově razantně sníží.
Doplněním vhodné fyzické aktivity jsme na nejlepší cestě jednoduše a stylově k naší dokonalé postavě.
Malá inspirace do kuchyně:
P1240765
Monika Hemerová
Je profesionální výživový poradce. Vystudovala biochemii a mikrobiologii. Majitelka Studia MODELACE. Fitness pro ženy Studio MODELACE založila v roce 2002. Zároveň provozuje soukromou výživovou poradnu v Praze, Poděbradech a Kolíně. Její vášní je od roku 2009 také poradenství v programu METABOLIC balance® - šetrná cesta změnit svoje stravovací návyky tak, že se již NIKDY nebudete mít potřebu vracet ke starému, nezdravému způsobu stravování a životnímu stylu. Autorka online kurzu hubnutí RESTART pro vaši dokonalou postavu>>
Propaguje komplexní přístup ke zdraví a svá doporučení zakládá na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech.
Něco více o ní najdete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.